Kosár tartalma:
0 db Termék | 0 Ft
Kosár megtekintése

A zellerről a legtöbb embernek talán a zöldség és nem a fűszernövény jut eszébe, pedig leveleit idehaza is gyakran használják ételek ízesítésére. A zellernek 3 változata létezik a metélő, a gumós és halványító zeller.

 

A három fajta közül a metélő zeller használható leginkább fűszerként és bár leveleit a másik két fajtának is használják ételek ízesítésére, elsősorban mégis gyökerüket hasznosítják zöldségként. Hazánkban a gumós zellernek legelterjedtebb a használata és fogyasztása, de metélő zellert is egyre gyakrabban használnak fűszerként. A zeller Európában és Afrika északi egyes tájain őshonos. Már az ókori görög körében is ismert és kedvelt fűszernövénynek számított, sőt egyes sportversenyek esetén előfordult, hogy a győztest néhány zellerlevéllel jutalmazták. Később a rómaiak vértisztító növényként használták, a másnaposságtól félő férfiak pedig zeller-koszorút hordtak. Ez annak köszönhetően, hogy már ekkor is ismert volt a zeller kiváló vízhajtó hatása.

Pozitív élettani hatásai


A zeller rendkívül sok szerves nátriumot tartalmaz. Erős vízhajtó, étvágycsökkentő, nyugtató, hatású szer, sőt néhány évszázada még potencianövelő növényként tartották számon. Persze mára bebizonyosodott, hogy ilyen jellegű hatással nem rendelkezik. Magas só tartalmának köszönhetően nagymértékben segítik a vér savtalanítását. Rengeteg szerves nátrium található benne, de nagyobb mennyiségű vas, foszfát, magnézium és kálium is van bene. A fűszerként használatos leveleiben igen magas az illóolaj koncentráció. Serkentőleg hat a vese működésére köszönhetően vízhajtó hatásának. Fogyasztása kimondottan ajánlott gyomorpanaszok esetén. Hatékonyan képes erősíteni az immunrendszert is, mivel igen magas vitamin és nyomelem tartalommal bír. Rengeteg A,- B,- C,- és K-vitamin található benne. A zeller tisztítja a májat, valamint a  nyirokrendszert, és javítja az emésztést miközben serkenti a veseműködést. Összetevőként megtalálható a kozmetikaiparban is. A népi hiedelem szerint a zeller fogyasztásával megőrizhetjük bőrünk fiatalságát is, bár ennek nincsenek tudományos alátámasztásai. Az egészségre gyakorolt pozitív élettani hatásai, akkor érvényesülnek a legjobban, ha nyersen fogyasztjuk, mindegy hogy a gumójáról, vagy a leveleiről van szó.

Milyen ételekhez ajánljuk?


Salátákat, főzelékeket, mártásokat és leveseket egyaránt igen ízletessé varázsolhatja. Egy hús- vagy tojáspástétomokhoz is kimondottan passzol ízvilága, de egy Eperszalagos Fácánlevesnek is elengedhetetlen összetevője. A hazai reformkonyhában egyre kedveltebbek a különböző krémelvesek, köztük a zellerkrémleves is. Amennyiben vízhajtóként szeretnénk használni, akkor főzzünk leveléből, vagy magjából teát. Egyes vidékeken szokás zellersót készíteni belőle, mely csupán annyit tesz, hogy őrölt leveleit összekeverjük egy kis sóval. 


Termesztése


Egyaránt szaporítható magvetéssel és palántázással. A magokat márciusban érdemes elvetni, míg a palántákat május és június között célszerű ültetni. Ideális számára a laza, jó vízáteresztő képességű talaj és fontos, hogy a növekedési időszakban elegendő nedvességet és napfényt kapjon a növény.

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!
Töltés...